Paj är enkelt att laga, går att variera i all oändlighet och passar lika bra till vardagslunchen som till helgmiddagen. Det här är en av mina favoriter; en krämig och fantastiskt god kycklingpaj med lite chilihetta som harmoniserar med krispig paprika och söt ananas. Till pajdegen har jag ersatt lite av smöret i en traditionell pajdeg med mjölk och får på så sätt ett smalare pajskal som inte behöver förgräddas.
Exotisk kycklingpaj
Pajdeg:
3 1/2 dl ljus glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
50 g smör
1 1/4 dl mjölk
Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 gul lök
1 röd paprika
4 färska champinjoner
2 ananasringar
1 liten burk majs
1 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 msk kycklingfond
1 tsk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad dragon
Salt och svartpeppar
1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke. Tillsätt lite extra mjölmix om degen känns kladdig.
2. Tryck ut pajdegen i en smord pajform, ca 28 cm i diameter.
3. Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i olja i en stekpanna.
4. Hacka löken och skär paprika, champinjoner och ananas i bitar.
5. Låt lök, champinjoner och paprika brynas med i stekpannan i några minuter.
6. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ihop några minuter. Lägg i ananasbitarna.
7. Krydda och smaka av.
8. Häll kycklingröran i pajskalet.
9. Grädda i 200 grader tills pajen fått fin färg, ca 25 minuter.
Servera med en god blandad sallad.
Gjorde denna igår. Följde inte innehållet av receptet slaviskt, men däremot pajskalet. Den blev verkligen god.
SvaraRaderaTack,
Anna