Leta i den här bloggen

torsdag 3 december 2015

Glutenfria pepparkakor

[Ompublicerat från 2014-11-28]

Första julen utan gluten och nu är mina första glutenfria pepparkakor bakade. Eftersom glutenfria degar i allmänhet är svåra att kavla har jag varit lite orolig över att inte få till några bra pepparkakor. Dessutom hittade jag inget recept som jag tyckte verkade bra så jag chansade och knådade ihop min egen deg som fick ligga och vila i kylen i tre dygn.

Till min stora glädje (och förvåning) blev degen helt perfekt och precis som jag ville ha den. Den var så lättkavlad att jag inte ens behövde något mjöl på bakbordet och pepparkakorna fick en underbart kryddig och god smak. Jag har haft rejält med kryddor i min deg, vill man inte ha så mycket smak på sina pepparkakor minskar man bara på kryddorna. Att låta degen vila i något dygn innan utbakningen är viktigt för att degen ska få tid att svälla och bli lättare att kavla och inte minst för att smaken ska mogna och ge extra goda pepparkakor.

Glutenfria pepparkakor (ca 70 st)
75 g smör
1/2 dl strösocker
1/4 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kryddnejlika
1/2 msk malen kardemumma
1 tsk fiberhusk
1/2 dl kallt vatten
1 ägg
3/4 tsk bikarbonat
6 1/2 dl glutenfri mjölmix, t ex Finax röda
Ev. potatismjöl till utbakningen

1. Smält smöret i en stor kastrull.
2. Rör ner strösocker, farinsocker, sirap och kryddor. Låt koka upp och ta av kastrullen från plattan.
3. Tillsätt fiberhusk och vatten. Låt stå och svalna i ca 20 minuter.
4. Rör ner ägget och mjölmixen blandad med bikarbonaten.
5. Arbeta degen med degkrokar i några minuter. Den ska vara ganska lös.
6. Slå in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse (tänk på att degen måste ha lite plats att svälla så vira inte in den för hårt). Lägg degen i kylskåp och låt vila i minst ett dygn.
7. Arbeta degen smidig på ett bakbord lätt mjölat med potatismjöl (jag använde en silikonduk och behövde då inget extra mjöl vid utbakningen).
8. Kavla ut degen tunt i omgångar. Stansa ut kakor med pepparkaksmått och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5-7 minuter beroende på storlek.

5 kommentarer:

  1. Är du säker på att du inte råkat skriva fel i receptet med vattnet eller annan vätska? Gjorde precis som det stod, och när jag blandade i mjölet,ägget &bikarbonaten och körde med degkrokarna så fanns där inte ett uns vätska kvar. Det blev som torra smulklumpar bara. Fick blanda i ytterligare 2 dl vatten (vet inte om det är rätt beslut, men det var enda sättet att få degen någorlunda lös, eller degig ens) och köra med krokarna ett bra tag för att det skulle blanda sig, ändå var inte degen särskilt "lös" när jag packade in den, men den kanske blir bra ändå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jonna! Vad tråkigt att höra. Jag har bakat efter detta recept flera gånger och fått en lös deg. Kan det vara så att du mätte upp mjölmixen med mått? Då är det lätt att det blir för mycket, jag brukar alltid väga för att få exakt mängd. Hoppas att degen blir bra ändå, jag tror att du gjorde rätt som tillsatte mer vatten, annars hade det nog blivit svårt att kavla ut degen. Håller tummarna för att resultatet blir bra! /Anneli

      Radera
  2. Ja det gjorde jag i och för sig, eftersom det stod i deciliter och inte gram :) hoppas det blir bra ändå!

    SvaraRadera
  3. Hej!, tänkte testa på att göra glutenfria pepparkakor i år och ramlade över ditt recept, låter underbart gott, men läste här bland kommentarerna att Jonna's deg blev väldigt torr och att du kört efter gram och inte deciliter... Hur många gram skall det vara? :) Tack för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kajsa! Om du använder Finax röda mjölmix så motsvarar 390 g 6 1/2 dl. Lycka till med julbaket! /Anneli

      Radera