Bovetebröd med frön
1 dl krossat bovete
1/2 dl mörk sirap
25 g jäst
2 msk fibrex
2 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk salt
1 msk nyponskalmjöl
1 msk fiberhusk
1 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1. Koka upp 2 dl vatten och rör ner krossat bovete. Låt koka till en gröt i 2-3 minuter.
2. Häll över gröten i en bunke och tillsätt 2 dl kallt vatten och sirapen. Låt svalna till 37 grader.
3. Blanda ner resterande ingredienser och rör ordentligt. Degen ska vara ganska lös.
4. Häll degen i en smord brödform och strö över bovetekross.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt längst ner i ugnen. Sätt in brödet mitt i ugnen och häll några matskedar vatten på plåten. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i ca 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar