Glutenfri blåbärstårta
Botten:

1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
2 ägg
1 dl potatismjöl
1/2 dl maizena
1/2 tsk bakpulver
Smör och kokos till formen
Vaniljkräm:
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde
Dekoration:
Ca 4 dl blåbär
1 dl gelésocker
2 dl flädersaft (starkt blandad)
1. Vispa smöret mjukt och smidigt med elvisp.
2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt och vispa ihop det.
3. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa till en jämn smet.
4. Blanda potatismjöl, maizena och bakpulver och vänd ner i smeten utan att röra för mycket.
5. Smörj en form med löstagbar kant och bröa med kokos. Häll smeten i formen.
6. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Stjälp upp kakan och låt svalna.
7. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret och grädden i en tjockbottnad kastrull. Värm på under ständig vispning. Avbryt när första bubblan syns och krämen har tjocknat. Låt svalna.
8. Vispa grädden och rör ner den tillsammans med vaniljsockret i krämen när den kallnat.
9. Bred vaniljkrämen över kakan och strö över blåbär.
10. Blanda gelésocker och flädersaft i en kastrull. Koka upp och låt koka i 1/2 minut. Låt svalna lite och skeda gelén över bären. Ställ tårtan kallt tills gelén stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar