En god och lättbakad tårta som känns lyxig med blåbär och flädergelé. Den här gjorde jag till pappa när han fyllde år igår med blåbär som vi plockat tillsammans.
Glutenfri blåbärstårta
Botten:
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
2 ägg
1 dl potatismjöl
1/2 dl maizena
1/2 tsk bakpulver
Smör och kokos till formen
Vaniljkräm:
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde
Dekoration:
Ca 4 dl blåbär
1 dl gelésocker
2 dl flädersaft (starkt blandad)
1. Vispa smöret mjukt och smidigt med elvisp.
2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt och vispa ihop det.
3. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa till en jämn smet.
4. Blanda potatismjöl, maizena och bakpulver och vänd ner i smeten utan att röra för mycket.
5. Smörj en form med löstagbar kant och bröa med kokos. Häll smeten i formen.
6. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Stjälp upp kakan och låt svalna.
7. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret och grädden i en tjockbottnad kastrull. Värm på under ständig vispning. Avbryt när första bubblan syns och krämen har tjocknat. Låt svalna.
8. Vispa grädden och rör ner den tillsammans med vaniljsockret i krämen när den kallnat.
9. Bred vaniljkrämen över kakan och strö över blåbär.
10. Blanda gelésocker och flädersaft i en kastrull. Koka upp och låt koka i 1/2 minut. Låt svalna lite och skeda gelén över bären. Ställ tårtan kallt tills gelén stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar