Leta i den här bloggen

tisdag 19 augusti 2014

Glutenfri formfranska

Formfranska är ett klassiskt mjukt bröd som passar utmärkt att rosta. Den här glutenfria formfranskan är gjord på ljus glutenfri mjölmix och blir härligt luftig och mjuk. Väg gärna ingredienserna istället för att mäta, det är extra viktigt vid glutenfri bakning eftersom glutenfritt mjöl lätt packas samman.

Ljus formfranska
25 g jäst
400 g (4 dl) vatten
30 g (2 msk) olja
1 tsk salt
450 g (7,5 dl) ljus glutenfri mjölmix, tex Finax röda

1. Värm vattnet till 37 grader.
2. Lös upp jästen i vattnet i en bunke.
3. Tillsätt övriga ingredienser.
4. Vispa degen kraftigt med elvisp (jag använder vanliga visparna, ej degkrokar, eftersom degen är så lös) i ca 5 minuter.
5. Häll smeten i en smord avlång bakform. 
6. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar