Leta i den här bloggen

söndag 3 augusti 2014

Glutenfri ananaspaj

Ananaspaj är en favorit hos många, jag har gjort den glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix. Creme fraiche ger en frisk syrlighet och gör att pajen inte blir riktigt lika söt som andra dessertpajer kan vara. Den passar utmärkt att servera kall en varm sommarkväll.

Glutenfri ananaspaj
Pajdeg:
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 burk krossad ananas (ca 430 g)
2 dl creme fraiche
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

1. Smält smöret i en kastrull på spisen.
2. Blanda ner socker, mjölmix och bakpulver. Rör ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en smord pajform, ca 28 cm i diameter.
4. Låt ananasen rinna av ordentligt.
5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke.
6. Häll smeten i pajskalet.
7. Grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 minuter.

Servera pajen kall eller ljummen med vaniljglass eller vaniljvisp.

9 kommentarer:

  1. Åh min lycka är gjord! Älskar ju ananaspaj, men har inte kunnat äta den på superlänge! Detta ska jag genast testa! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar, hoppas att pajen blev bra! :)

      Radera
  2. Hej
    Misslyckades totalt med denna paj... för lite ägg,och fr lite mjöl. Varken skalet eller innehållet var färdigt ens efter 45 min ... :(

    SvaraRadera
  3. Hej
    Misslyckades totalt med denna paj... för lite ägg,och fr lite mjöl. Varken skalet eller innehållet var färdigt ens efter 45 min ... :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det var tråkigt att höra. Jag har gjort den många gånger och det har alltid blivit bra. Ett tips är att väga mjölmixen för att få rätt mängd, det kan variera en hel del om man mäter upp mängden. Gräddningstiden kan förstås variera något mellan olika ugnar men på 45 minuter borde den absolut vara färdig. Hoppas att du vågar prova igen, lycka till!

      Radera
    2. Det står inte hur mycket mjöl i gram?

      Radera
  4. Jättebra basrecept då jag har multiallergiska småttingar.
    Jag bytte till mj.fritt margarin i degen och No Egg, 1dl marsansås och 1 dl ananasjuice istället för creme fraiche. Blandade även ner 1 msk potatismjöl till fyllningen, då den blev ganska rinnig.
    Blev supergod och hela familjen kunde festa loss :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att ni gillade receptet och att du fick till det så att alla i familjen kunde njuta av pajen :)

      Radera
  5. Prövade först med att följa receptet men smöret kröp bara ut och lade sig på ytan. Kasserade den omgången, tog ny mjölmix och kallt smör i matberedaren i stället. Fick ta i en msk vatten på slutet för att få ihop degen men då funkade det bra. Blandade också i några msk passerad passionsfrukt i fyllningen, blev en fantastisk smakbrytning.

    SvaraRadera