En lite festligare typ av semla som passar bra att servera om man är flera.
Glutenfri semmeltårta
25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 dl vit sirap
1/2 ägg
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix
1/2 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
Inkråmet från tårtbitarna
ca 3/4 dl mjölk eller grädde
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
4 dl vispgrädde
Florsocker att pudra över
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
3. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
4. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Skär i önskat antal tårtbitar, beroende på hur stora bitar du vill ha.
7. Täck formen med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
8. Pensla degen med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 20 minuter. Låt kallna.
9. Skär isär semmeltårtan i skarvarna till tårtbitar och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur inkråmet i den undre delen av varje bit och lägg i en skål.
10. Riv mandelmassan grovt.
11. Blanda ihop inkråmet med mandelmassa, mjölk eller grädde och vaniljsocker. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
12. Fyll de urgröpta underdelarna med mandelfyllningen.
12. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på hela bottnen. Lägg på locken och pudra över florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar