Leta i den här bloggen

lördag 21 februari 2015

Glutenfria blåbärssemlor

Fullkomligt underbara semlor med blåbärsfyllning och blåbärsgrädde. En ny variant av den klassiska semlan som dessutom ger lite vitaminer och antioxidanter, kan det bli bättre?

Glutenfria blåbärssemlor (6 stora)
25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 dl vit sirap
1/2 ägg
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix
1/2 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
Inkråmet från bullarna
200 g mandelmassa
ca 1 dl blåbärssylt
ca 2 msk mjölk eller grädde

Blåbärsgrädde:
ca 4 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 dl mosade blåbär eller blåbärssylt
Florsocker att pudra över

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
3. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
4. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8-10 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
7. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
8. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
9. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur inkråmet med en gaffel och lägg i en skål.
10. Riv mandelmassan och blanda ihop den med inkråmet, blåbärssylt och mjölk eller grädde. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
11. Fyll bullarna med blåbärsfyllningen.
12. Blanda ihop vispgrädden med florsocker och blåbär och vispa fluffigt. Spritsa eller klicka ut blåbärsgrädden på bullarna.
13. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar