Glutenfria tehönökakor (ca 12 st)
25 g jäst
3 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 dl glutenfria havregryn
1 tsk bakpulver
6 1/2 dl glutenfri mjölmix
Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning
Smält smör eller olja till pensling
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan.
3. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter.
4. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
6. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad.
7. Dela degen i ca 12 bitar och forma till bollar. Kavla ut till tekakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar.
8. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
9. Pensla bröden med smält smör eller olja.
10. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Mycket gott bröd! Jag hoppade över momentet med att kavla och klickade bara ut den ganska lösa degen på plåtar. Sedan plattade jag till bröden med mjölad hand. Bröden passar även perfekt som hamburgerbröd!
SvaraRadera/Inger
Hej Inger! Tack för din kommentar, vad glad jag blir att du gillar brödet! Smidigt att klicka ut degen, det ska jag testa nästa gång. Ha en trevlig helg!
RaderaGott bröd. Lite aningen mer salt bara, annars mycket bra!
SvaraRaderaTack, vad roligt att du gillade receptet!
RaderaMycket goda och de hade en rykande åtgång! Tack för receptet!/Irén
SvaraRaderaTack för din kommentar, roligt att höra att det blev uppskattat! /Anneli
Radera