Det här är helt klart min nya favoritsemla. Prova den när du har tröttnat på klassiska semlor eller bara vill njuta av en underbart god semla med krämig choklad- och hasselnötsmak. Blanda ner lite mandelmassa i fyllningen också om du vill ha en extra lyxig variant.
Glutenfria nutellasemlor (6 stora)
25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 dl vit sirap
1/2 ägg
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g (ca 5 dl) Sempers glutenfria mjölmix
1/2 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
Inkråmet från bullarna
ca 3 dl nutella
ca 2 msk mjölk eller grädde
ca 4 dl vispgrädde
Florsocker att pudra över
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
3. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
4. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8-10 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
7. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
8. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
9. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur inkråmet och lägg i en skål.
10. Blanda ihop inkråmet med hälften av nutellan och mjölk eller grädde. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
11. Fyll bullarna med nutellafyllningen.
12. Vispa grädden och blanda en del av den med resten av nutellan tills du får önskad konsistens. Spritsa eller bred ut nutellablandningen ovanpå fyllningen.
13. Spritsa eller klicka ut grädden ovanpå nutellan. Lägg på locken och pudra över florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar