Leta i den här bloggen

tisdag 8 december 2015

Glutenfria lussekatter

Klassiska lussekatter utan kesella. Degen är lätt att forma och ger saftiga och goda lussekatter med mycket saffranssmak.

Glutenfria lussekatter (ca 40 st)
50 g röd jäst
4 dl mjölk
150 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl vit sirap
1 dl strösocker
1 ägg
9 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix

Pensling och garnering:
1-2 dl russin (80 st)
1 uppvispat ägg eller mjölk

1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
2. Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).
3. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli lite kallare än fingervarmt.
4. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
5. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
6. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
8. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 4 delar och varje del i 10 bitar. Rulla ut varje degbit till en smal längd, ca 20-30 cm lång beroende på hur du vill att dina lussekatter ska se ut. Snurra in ändarna åt var sitt håll.
9. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
10. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
11. Tryck ner russin i lussekatterna.
12. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills de fått fin färg.
13. Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen. Låt svalna på galler under bakduk.

3 kommentarer:

  1. Åh vad gott! Jag som trodde att jag aldrig mer kan äta lussebullar, när jag fick min diagnos. Dessa ska jag baka! Tack för alla dina fina recept! Finns det nån särskild anledning att vänta med penslingen till efter gräddningen? Jag gillar inte russin så jag tänker strö pärlsocker ovanpå dem innan gräddningen, men sockret kommer ju inte stanna kvar om jag inte penslar dem först...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du vill baka efter mitt recept! Jag tycker att lussekatterna blir finare om man penslar efter gräddningen men det går absolut bra att pensla innan och strö över pärlsocker. Lycka till!

      Radera
  2. Tack för ditt svar! Håller på att baka nu. Har följt ditt recept men ändå blir det totalt misslyckat. Degen går inte att hantera. Arbetade degen med degkrokar i min kitchen aid i 7 minuter. Använde ca 2 dl mjölmix till när jag stjälpt upp degen på bakbordet, men allt var ändå en enda sörja. Gick inte att knåda alls. Bara klet. Så jag klickade ut degen på plåtarna och försöker rädda dem på det sättet. Min kollega som haft sin diagnos i 30 år säger att det är omöjligt att forma lussekatter av glutenfri deg. Jag är beredd att tro henne. Ville så innerligt gärna lyckas. Dina är ju så himla fina. Vad är hemligheten?

    SvaraRadera