Leta i den här bloggen

söndag 22 februari 2015

Glutenfria hjärtbröd

Söta och underbara hjärtformade bröd. Brödet går naturligtvis att baka ut till tekakor eller andra former också om man inte vill stansa ut hjärtan.

Glutenfria hjärtbröd (ca 10 st)
30 g jäst
3 dl mjölk
2 msk rapsolja
1/4 dl ljus sirap
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 dl glutenfria havregryn
1 dl solroskärnor
5 dl glutenfri mjölmix
Smält smör eller olja till pensling

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med lite av den.
3. Tillsätt resten av mjölken, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter.
4. Rör ner solroskärnor och mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar.
5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
6. Häll ut degen på mjölat (med glutenfri mjölmix) bakbord. Arbeta eventuellt in mer mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad.
7. Kavla ut degen till en platta, ca 1/2 cm tjock. Stansa ut hjärtan med ett mått och flytta över på plåtar med bakplåtspapper.
8. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
9. Pensla bröden med smält smör eller olja.
10. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer: