Himmelskt god chokladtårta med kladdig botten och krämig chokladtopping.
Glutenfri chokladtårta
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl rismjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Topping:
2 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
1 1/2 msk strösocker
100 g fin mörk choklad (70%)
10 g (ca 2 tsk) smör
Hallonsås:
250 g hallon
1/2 dl strösocker
1/2-1 dl vatten
1. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret i blandningen.
2. Blanda rismjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga.
3. Häll smeten i en smord och bröad (med glutenfritt ströbröd eller kokos) form med löstagbara kanter, 22-24 cm i diameter.
4. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader 20-25 minuter. Känn med en sticka, den ska vara lite kladdig i mitten.
5. Gör glasyren: Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt koka upp. Ta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen i bitar samt smöret. Rör till en slät sås. Låt svalna och ställ in i kylskåp. Vänta tills glasyren tjocknat innan du brer den över den kalla kakan.
6. Hallonsås: Blanda hallon, socker och 1/2 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt småputtra ca 5 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten om du vill ha en lösare sås. Låt svalna. (Man kan också mixa hallonen om man vill ha en slät sås. Minska då vattenmängden till 1 msk.)
Servera kakan kall med hallonsåsen och vispad grädde.
Gjorde den här kakan i veckan och vi har smaskat på den ända tills igår. Får väldigt höga betyg av sambon ("det här receptet får du gärna spara"). Och jag gillade också. Mums!
SvaraRaderaVad roligt att höra, tack så mycket för din kommentar!
RaderaJag gjorde den här kladdkakan och Banoffeekladdkakan till jobbet och det blev STOR SUCCÉ. Jättegod! Tack för två superrecept! :-)
SvaraRaderaVad glad jag blir att recepten blev uppskattade! Tack för din återkoppling!
Radera