Leta i den här bloggen

tisdag 31 mars 2015

Naturligt glutenfritt kikärtsbröd

Äntligen har jag fått tag på kikärtsmjöl, tapiokamjöl och xantangummi. Det finns tyvärr inte att köpa i vanliga livsmedelsbutiker men går att hitta i vissa specialbutiker och på internet. Jag fick nämligen boken "Gott utan gluten" i julklapp och där används bland annat dessa produkter, så nu kan jag äntligen provbaka många av recepten.

Det här brödet blev mjukt, saftigt och luftigt och smakade alldeles underbart. Dessutom fick det bra jäskraft och höjd. Att det är näringsrikt, nyttigt och naturligt glutenfritt gör inte saken sämre. Ett tips om du vill köpa mjölerna är att köpa många förpackningar på en gång, du kommer inte att ångra dig. Det här brödet kommer att bakas ofta här hemma!

Naturligt glutenfritt kikärtsbröd
125 g kikärtsmjöl
125 g tapiokamjöl
100 g rismjöl
50 g bovetemjöl
125 g potatismjöl
12 g (1 påse) torrjäst
10 g (1 msk) xantangummi
9 g (1,5 tsk) salt
20 g (2 msk) strösocker
2 ägg
30 g (2 msk) olivolja
5 g (1 tsk) äppelcidervinäger
4 dl vatten, 40 grader

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
2. Vispa ihop ägg, olja och vinäger i en annan bunke. 
3. Värm vattnet till 40 grader och tillsätt det till äggblandningen.
4. Häll ner de torra ingredienserna i vätskan och arbeta ihop degen ordentligt i några minuter, helst med degkrokar.
5. Häll ut degen i en smord avlång bakform 1,5-2 liter. 
6. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40-50 minuter. Kontrollera med en sticka att brödet är färdigt, den ska inte bli kladdig. Låt svalna på galler under bakduk.  

1 kommentar:

  1. I vissa affärer finns det att köpa kikärtsmjöl, tapiokamjöl och xantangummi. T.ex. Ica Maxi och vissa Citygross affärer

    SvaraRadera