Härligt krämig och smakrik fiskgryta med saffran som passar lika bra till vardags som till fest. Servera den med ris eller tillsätt mer vätska och ät som en matig soppa. Blanda i räkor, musslor och en skvätt vitt vin för att få en lyxigare gryta.
Saffransdoftande fiskgryta (4 portioner)
1 msk smör
1 gul lök
1/2 purjolök
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk basilika
1 tsk timjan
2 dl vatten
1 msk fiskbuljong
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 kuvert (0,5 g) saffran
75 g bladspenat
En nypa chiliflakes
400 g torskfilé
2 tomater
1. Skala och hacka löken och strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i halvmånar.
2. Fräs alltsammans i smöret i en gryta eller tjockbottnad kastrull tills löken blivit glansig.
3. Pressa i vitlöksklyftan. Rör ner tomatpuré och kryddor. Låt fräsa med en kort stund.
4. Häll på vatten och buljong. Låt koka ett par minuter.
5. Tillsätt creme fraiche, grädde, saffran, bladspenat och chiliflakes. Sjud i ca 15 minuter.
6. Skär fisk och tomat i bitar, lägg ner i grytan och låt sjuda i ytterligare ca 8 minuter.
7. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar