Leta i den här bloggen

måndag 29 september 2014

Glutenfri pizza

Pizza är en perfekt middagslösning i många lägen; det är enkelt, går fort (medan degen jäser fixar man toppingen), man kan använda gamla rester, alla kan göra sin egen favorit och man tröttnar aldrig eftersom pizzan går att variera på oändligt många sätt. Trots detta brukar det oftast sluta med att jag slänger på samma topping nästan varje gång, vilken består av en salig blandning av olika favoritråvaror. Du väljer självklart dina favoriter på pizzan men här kommer receptet på min favoritpizza. Jag brukar ha i lite bakpulver i degen för att få pizzan lite tjockare, uteslut det om du föredrar en tunnare pizza. Vilken pizzatopping är din favorit?

Min favoritpizza
Pizzabotten:
25 g jäst
250 g (2 1/2 dl) fingervarmt vatten
5 g (1/2 msk) fiberhusk
40 g (1/2 dl) olivolja
5 g (1 tsk) salt
5 g (1 tsk) strösocker
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver

Topping:
Tomatpuré + chilisås
Skinka
Champinjoner
Tomat
Lök
Paprika
Oliver
Ananas

1. Vispa ut jästen med vattnet i en bunke. Vispa ner fiberhusk, olja, salt och socker och låt svälla i 10 minuter.
2. Tillsätt mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i ca 5 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en stor pizzabotten eller flera små.
5. Lägg över bottnen på en plåt med bakplåtspapper.
6. Bred på en blandning av tomatpuré och chilisås och lägg på pizzatoppingen. Pensla kanterna med olivolja och strö över pizzakrydda.
7. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter tills pizzan ser färdig ut.

Servera gärna med pizzasallad och en klick bearnaisesås.

2 kommentarer: