Jag gillar att använda havregryn i bakning, det ger både god smak, fibrer och ett saftigt bröd. Här har jag även tillsatt pofiber och fibrex för extra fibrer samt blandat olika mjöler för att få lite olika smaker. Det är första gången jag bakar med rismjöl, det gav en riktigt god smak.
Fiberrikt formbröd
25 g jäst
4 dl vatten
1/2 msk fiberhusk
2 msk olja
1 tsk salt
2 dl glutenfria havregryn
1/2 dl pofiber
1/2 dl fibrex
3 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 dl grov mix
Vallmofrön
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i fingervarmt vatten.
2. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
3. Blanda ner resterande ingredienser och arbeta degen med elvispens degkrokar eller i bakmaskin i ca 5 minuter. Degen ska vara lös och kladdig, nästan som en tjockare smet.
4. Häll degen i en smord avlång bakform och strö över vallmofrön.
5. Låt jäsa övertäckt i ca 50 minuter.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter. Ta ur brödet ur formen och grädda direkt på gallret i ytterligare 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar