Matbröd som är lika gott att äta till frukost som till soppa eller annan mat. Gott att rosta och äta med vitlökssmör som tillbehör till räkor. Jag blandade grov och ljus mjölmix och tog i lite majsmjöl, tycker att det bidrar till både fin färg och god smak. Eftersom fibrex binder mycket vätska behövs inte lika mycket mjöl som när man bakar utan fibrex. Det gäller att våga lita på att degen vara så lös och inte tillsätta extra mjölmix, annars blir det färdiga brödet torrt och smuligt. Med det här receptet får du ett mjukt och luftigt bröd.
Formbröd med blandad mjölmix
25 g jäst
4 dl vatten
1/2 msk fiberhusk
1 msk olja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 dl fibrex
1 dl majsmjöl
2 dl grov glutenfri mjölmix
2 dl ljus glutenfri mjölmix
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till högst 37 grader och rör ut jästen med vattnet.
2. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt stå och svälla i 10 minuter.
3. Blanda ner resterande ingredienser. Vispa den lösa degen med elvisp eller i bakmaskin i minst 5 minuter.
4. Häll degen i en smord bakform och låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar