Degen till de här glutenfria hamburgerbröden är lätthanterlig och ger mjuka och luftiga hamburgerbröd. Ät dem gärna nybakade och frys in det som blir över samma dag, dagen efter kan de bli lite torra och hårda som de flesta glutenfria bröd. Jag använde pofiber och grov mjölmix för att få grova hamburgerbröd, men det går så klart lika bra att baka bröden med ljus mix om du föredrar det.
3 dl mjölk
2 msk olja
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl pofiber
4-5 dl grov mjölmix (t ex Finax gröna)
Mjölk och sesamfrön till pensling och garnering
1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt olja och fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
2. Rör i salt, pofiber och det mesta av mjölmixen.
3. Arbeta degen väl i bakmaskin eller med elvispens degkrokar i minst 5 minuter.
4. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Mjöla bakbordet med mjölmix. Ta upp degen och arbeta ihop den med mer mjölmix om den är kladdig, tills den blir hanterbar.
6. Dela degen i 6 bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem så att de blir ca 1 cm höga.
7. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
8. Pensla med mjölk och strö över sesamfrön.
9. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar