Det här är mitt favoritrecept på mjuk pepparkaka. Lingon och gräddfil i smeten ger en god, len och saftig kaka som är söt och lite syrlig på samma gång. Ät den som den är eller servera som en bakelse med vispgrädde och lingon.
Glutenfri mjuk pepparkaka med lingon
100 g smör
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk fiberhusk
1 dl gräddfil
1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
1 tsk bikarbonat
3 dl glutenfri mjölmix (tex Finax röda)
1. Smält smöret tillsammans med kryddorna. Låt svalna.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa ner fiberhusken på slutet.
3. Blanda ner gräddfil och lingon i det smälta smöret.
4. Blanda mjölmix och bikarbonat och tillsätt det till äggsmeten växelvis med smörblandningen. Rör försiktigt till en jämn smet.
5. Häll smeten i en smord avlång form eller en sockerkaksform.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den på ett galler. Låt svalna helt under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar