Leta i den här bloggen

lördag 6 december 2014

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa och vit choklad

Vansinnigt goda och saftiga bullar med saffran, mandelmassa och vit choklad.

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa och vit choklad (ca 40 st)
50 g röd jäst
4 dl mjölk
150 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 dl vit sirap
1/2 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
ca 10 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
(spara ca 1 dl till utbakningen)

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g vit choklad
150 g mandelmassa
Ägg och pärlsocker till garnering

1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
2. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli lite kallare än fingervarmt.
3. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
4. Häll på resten av degspadet samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
5. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
7. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
8. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
9. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen. Bred ut en fjärdedel av fyllningen på varje degplatta. Hacka chokladen och riv mandelmassan grovt. Strö över choklad och mandelmassa över fyllningen.
10. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt.
11. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
13. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar