Leta i den här bloggen

tisdag 23 december 2014

Glutenfritt julmustbröd med lingon

Smakrikt, mjukt och mustigt bröd med syrliga lingon.

Glutenfritt julmustbröd med lingon
25 g jäst
3 dl julmust
2 dl creme fraiche
1/4 dl rapsolja
1/4 dl mörk sirap
1 msk fiberhusk
1 dl fibrex
1 dl glutenfria havregryn
1/2 tsk salt
1 tsk fänkål
1 tsk anis
3 dl glutenfri havremjölmix (Provena)
3 dl glutenfri mjölmix (tex Finax röda)
1 dl frysta lingon

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm julmusten till 37 grader.
3. Vispa ut jästen i lite av julmusten.
4. Tillsätt resterande julmust, creme fraiche, olja, sirap, fiberhusk, fibrex och havregryn. Låt svälla i 10 minuter.
5. Tillsätt kryddor och mjölmix och arbeta degen med degkrokar till en jämn deg. Arbeta försiktigt in lingonen på slutet.
6. Häll degen i en smord bakform och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 60 minuter.

4 kommentarer:

  1. Å så gott! Älskar att baka med julmust!

    SvaraRadera
  2. Det är väl oftast gluten i julmust?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Julmust framställs helt riktigt vanligtvis från korn som innehåller gluten men det försvinner under framställningsprocessen. Enligt livsmedelsverket så klassas julmust som glutenfritt, därför att man inte kunnat påvisa gluten vid undersökningar. Det här finns att läsa på livsmedelsverkets hemsida: "Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt julmust av olika fabrikat, men inte kunnat hitta gluten. Livsmedelsverket har även analyserat det maltextrakt som används vid framställning av de flesta julmustsorter. Inte heller i maltextraktet påvisades gluten."

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera